Dusan_plichta_power_coffee

Ako si dopriať obľúbenú kávu v zdravej verzii

Spoločenské akcie a oslavy, medzi aké svadba zaručene patrí, úzko súvisia so servírovaním rôznych požitkov a prežívaním súvisiacich pôžitkov. Dobrá káva tu má určite svoje čestné miesto, a práve preto jej venujeme pozornosť, ktorú si zaslúži. Zvlášť, keď ide o jej zdravšiu verziu a jej pozitívne účinky nielen na nevestu :). Kultúra servírovania kávy na svadbe by mala byť iná ako v prípade rýchleho sŕkania pred firemnou poradou, hoci jej účinky môžu byť v oboch prípadoch presne také, aké práve potrebujeme.

Na kávu a hlavne tú zdravú, sme si preto povolali kávičkového špecialistu Dušana Plichtu, ktorý sa vývoju a rozvoju Power Coffee venuje od jej počiatkov a má ju preskúmanú skutočne do detailu. A práve preto je tým najpovolanejším expertom, ktorý nás s ňou môže zoznámiť a oboznámiť.

Dusan_plichta_power_coffee
Zdroj obrázku: POWER-COFFEE

Pekný deň Vám prajem, Dušan. Nakoľko sama si na kávu dosť potrpím a táto téma je pre mňa viac ako zaujímavá, prejdime rovno k otázkam :) :

Musíte byť veľký kávičkár, keď ste začali skúmať tajomstvo zdravej kávy. Ako to celé začalo?

– Celé to začalo už na vysokej škole, keď sa mi prestala pozdávať instantná káva a pustil som sa do objavovania lepších talianskych káv a pripravovať Kotyogo, či mokku. Po vysokej škole som žil viac ako rok v Melbourne v Austrálii, kde som si prešiel povolania od čašníka, cez baristu, až po predajcu výberovej kávy. Tam som mal možnosť každým dňom objavovať, že nie je káva ako káva a že ak chcem bezchybnú kávu, tak potrebujem zabezpečiť viacej kritérií kvality ako len to, že na obale nájdem 100% arabika. Navyše ma okrem kávy fascinuje aj zlepšovanie životosprávy pre optimálny výkon a zdravie, a tak som sa aj v rámci mojich fyzických a mentálnych cieľov pustil do spoznávania skutočného vzťahu príčiny a efektu zdravej stimulácie, ktorú poskytuje káva.

Väčšinou sa káve pripisujú jej negatívne účinky na organizmus človeka. Vy ste sa rozhodli vydolovať z nej maximum v zdravej podobe. Prečo?

– Z mojich skúseností tomu je tak 50/50. Raz počujete, že je káva zdravá, inokedy, že vám škodí. Nikto sa však nezamyslí nad tým, že aká káva a v akom množstve. Dávka je jed! A to platí napríklad aj pre čistú vodu, z ktorej sa môžete tiež otráviť. Keď si na to tak spomeniem, tak práve otázka zdravej kávy a neustále mudrovanie a polemiky mojich priateľov stáli na začiatku mojej myšlienky vytvoriť si bezchybnú Espresso zmes kávy, ktorá bude spĺňať všetky kritériá kvality. Potom nám už len ostáva edukovať konzumentov o správnej príprave, kombináciách a zlepšovaní kaviarenskej kultúry ako celku. Aj preto sme založili akadémiu kávy, pretože práve v tomto poslednom faktore bezchybnej kávy vidíme na Slovensku veľké nedostatky.

Všimla som si, že okrem kávy ste aj milovníkom čokolády. :) V čom vidíte pozitíva tohto pôžitku?

– Paradoxom je, že aj keď si mnoho ľudí myslí, že ako tréner životosprávy žijem na chudom mäse a šalátoch, tak opak je pravdou. Milujem gastronómiu, jedlo a ak by ste ma v nákupnom centre pustili, že si mám vybrať miesto, kde strávim hodinu, tak to bude buď obchod s knihami, alebo delikatesami ako sú talianske obchody a tak…

Rád študujem vybrané ingrediencie a čerpám inšpirácie pre zdravé jedlá. Takto je to aj s čokoládou, pri ktorej tak ako pri každej potravine platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští…Aj preto potrebujeme poznať, čo sa ukrýva pod obalom a v čom sa skrýva tajomstvo kvality a pôžitku. Nie len chuťového, ale aj výživného či stimulačného.

Káva a čokoláda = ideálna kombinácia pre mnohé (nielen) družičky :). Ako sa pri tom všetkom zmestiť do svadobných šiat? Alebo to s týmito pochutinami nie je až také beznádejné?

– Ja to vidím inak, pretože najväčším problémom žien je nevedomosť a ilúzie o tom, že ak nejem, tak chudnem, alebo, že 250 Kcal v Horalke je rovnakých ako 250 Kcal hovädzieho steaku. Ženy si často vyratúvajú kalórie a emotívne prepadajú sladkostiam, pretože vôbec netrénujú svoj metabolizmus pre pálenie tukov. Ak by začali prijímať seriózne živiny a to je najmä kombinácia zeleniny (akejkoľvek) a dobrých tukov (olivový olej, maslo, kokosový olej) s nejakým tým proteínom (vajíčka, kvalitné mäso, syry), tak sa možno prekvapia, že ich aj prejdú emotívne chute na sladké. Potom je tu aj ďalšia možnosť zostaviť si takú sladkosť alebo koláč, ktorý nebude obsahovať cukor či bielu múku. V súčasnosti to už nie je problém, keďže už poznáme skvelé recepty na efektívne Raw torty či bezlepkové koláče.

plichta_cafe
Zdroj obrázku: POWER-COFFEE

Okrem kávy sa venujete aj zdravému životnému štýlu. V čom je Váš prístup iný?

– Je iný voči klasickým čiastkovým welness odporúčaniam a parciálnym informáciám, ktoré sa väčšinou prenášajú ústnym podaním medzi ženami, ktoré potom skúšajú to, čo zabralo kamarátke…Môj prístup je iný asi v tom, že verím najmä v neustále vzdelávanie a experimentovanie na vlastnej koži. Snažím sa pochopiť súvislosti a vyselektovať 20% príčin, ktoré majú na svedomí 80% efektov. Zabudnime na perfekcionizmus, ktorý je práve často príčinou nášho neúspechu. Asi to poznáte, že si dáte kúsok čokolády a spustíte lavínu prejedania sa sladkosťami. Poviete si, že máte slabú vôľu, ale že od pondelka si už opäť dáte na týždeň pozor. Hladujete, ste nervózna, nemáte dostatok živín pre mozog a koniec koncov vás vaše hormóny aj tak premôžu. Aj preto mnoho žien po svadbe končí brutálne vyčerpaných, ba až zničených. Videl som to na vlastné oči pri svojej svadbe, kedy som sa len čudoval, čo hormóny dokážu zo ženami robiť a aké stresy vytvárať. Ak by sa však ženy viac vzdelávali a hľadali si svoju optimálnu životosprávu, tak by si podľa mňa ušetrili aj rok života…

Dobré jedlo, lahodné dezerty a chutná káva so spoločenskými akciami úzko súvisia. Častokrát to však veľmi nesúvisí práve so zdravou stravou. Dá sa z vašich receptov zostaviť slávnostné menu nielen na svadbu, ale napríklad na ples, stužkovú, promócie či iné oslavy?

– Ako som už spomenul, skvelá gastronómia a zdravie sa vôbec nevylučujú…Koniec koncov nám to jasne dokazuje stredomorská kuchyňa, kde si neodopierajú, ale sústreďujú sa na správne kombinácie, kvalitu surovín, jedia spoločensky a pijú najmä víno a to s mierou… Buďme k sebe úprimní! Problém našej svadby nie sú kvalitné domáce zabíjačkové špeciality, ale to, že ich zajedáme kilom chleba a zapíjame pivom. Garantujem vám, že ak si dáte dobre spravenú bravčovú panenku na masle a olivovom oleji s grilovanou zeleninou a zapijete suchým, nie komerčným slovenským vínom, tak ste úplne v pohode. Čo sa týka menu, tak vám aj z fleku zostavím 3-4 možnosti! Veď som to riešil aj na vlastnej svadbe…Viac menej sme vyhodili klasické krémové koláče a zbytočné sacharidy. Veď na čo si ľudia po svadbe budú spomínať? Aká dobrá bola ryža či chlieb, alebo skôr na skvelú panenku, morku či jaternice? Koniec koncov, nech máte na svadbe čokoľvek, je len na vás čo si z taniera vyberiete.

Tvrdíte, že aj so zdravými tukmi sa dá schudnúť nielen do šiat. Prezradíte nám aj konkrétnejší návod, ako na to?

– No možno poviem silné prehlásenie, ale podľa mňa sa dá trvalo schudnúť a optimalizovať hormonálny systém, len zo zdravými tukmi. Ako som vyššie spomínal, ak raz váš mozog nemá živiny, ktoré potrebuje, tak vás to skôr či neskôr zlomí. Pre chudnutie potrebujeme najmä zmeniť kompozíciu našich kalórii a nie ich množstvo. Takto je potrebné namiesto Croisantu a džúsu raňajkovať skôr vajcia na masle alebo orechy, kakao, kokosový olej s menším množstvom bezlepkových vločiek. Veľmi dôležité je uvedomiť si aj to, z čoho chceme chudnúť. Mnoho žien vyzerá na prvý pohľad štíhlo, no realita je nezdravá „skinny obezity“, a teda minimum pekných funkčných svalov, slabá kondícia a vysoké percento tuku.

Samozrejme tvarovanie postavy (nielen) pred svadbou nie je len o strave, ale aj vhodnom pohybe. Aké pohybové aktivity odporúčate?

– Keď už ide o veľa, a teda o svadbu, tak by som odporúčal investovať do osobného trénera, tak, aby sa zbytočne nerobili hlúposti. Najväčšia blbosť, čo vidím, je že sa ženy nútia behať a úplne zbytočne sa tak vyčerpávajú. Postupnosť záťaže je tiež veľmi dôležitá, pričom najefektívnejšie cvičenie sa skrýva v kombinácii silového a intervalového tréningu. Samozrejme, ak máte rady beh, je to úplne v poriadku. Len sa treba sústrediť na zmeny frekvencií, nepridať aj šprinty a záťaž si dávkovať. Ak vám beh nesedí (podľa mňa väčšine žien aj kvôli inému postaveniu panvy), tak to vôbec nemusíte robiť. Už len také kolieskové korčule sú oveľa lepšou voľbou.

Je známe, že strava má veľký vplyv na pohodu človeka. So svadobným plánovaním je často spojené vyčerpanie, nervozita, nedostatok energie. Poradíte našim nevestám či družičkám, ale aj svadobným mamám, ako sa vhodne stravovať, aby ich svadobné plánovanie aj deň samotný boli bez stresu?

– Plne súhlasím, na čom zakladám aj svoje motto, že kvalitné jedlo mení myslenie. Z pohľadu vedy tu ide najmä o komunikáciu medzi žalúdkom a mozgom, kde aj čínska medicína označuje náš žalúdok ako druhý mozog. Téma je komplikovanejšia ako sa zdá, pretože čím ďalej, tým viac ide o zloženie baktérii a schopnosť efektívneho trávenia živín a dostatok žalúdočných štiav.

Čo robíte v stresových situáciách Vy? Po čom siahate v prvej fáze?

POWER-COFFEE-postup
Zdroj obrázku: POWER-COFFEE

– Ako najlepší príklad uvediem asi vlastnú svadbu, i keď to pre mňa vôbec nebol stres, ale super zábava a radosť. Oveľa väčšie nasadenie zažívam častejšie počas pracovných dní, keď do 11.00 musím vypínať mobil, aby som sa mohol sústrediť na písanie a dôležité úlohy….

Keď sme však pri mojom svadobnom režime, ktorý dosť pomohol aj mojej mame, tak to bolo tak, že ráno sme sa naštartovali našou kávou s kokosovým olejom a maslom. Takto sme mohli bez záťaže trávenia efektívne a bez jedla fungovať až do obeda cca 13.00, keď sme si dali polievku, mäso a zeleninu. Poobede možno nejaký dobrý nepresladený koláč, v našom prípade fajné maslové domáce štrúdle z Detvy! V tomto prípade chcem urobiť priamu reklamu Pánovi Krnáčovi z Detvy na jeden z najlepších svadobných koláčov. Minimum múky, cukru podľa požiadaviek a maximum pravého masla, orechov, maku, tvarohu, višní, či jabĺk. Večer kvalitné červené víno, posedenie s rodinou a jedna kontrolka v zmysle príjmu cukru a lepku. Tu som totiž presvedčený, že aj keď nemáte intoleranciu, tak vám neprospieva a na druhý deň sa budete cítiť spomalený a mentálne pomalší.

Dodržiavate Vy osobne prísne pravidlá neustále alebo si niekedy doprajete aj sviatky či slávnostné akcie s nezdravým mlsaním? :)

– No samozrejme, že si doprajem. Tak ako som už písal, perfekcionizmus neuznávam. Avšak treba povedať, že aj keď sa občas prejem, tak ide najmä o kvalitné potraviny a hreším najmä vínom, a keď, tak nejakými talianskymi cestovinami. Vždy je to však menej ako 20% z celej mojej životosprávy, pričom potom nemám problém metabolicky trénovať a čiastočne hladovať, alebo pár dní jesť úplne ľahko a menej.

Pozitívny prístup vyhráva a aj preto si myslím, že treba hľadať spojenia gastronómie a zdravej výživy. Tá totiž nie je len o zelených klíčkoch, vločkách, či šalátikoch ako si mnoho ľudí mylne myslí…

A na záver, čo vás inšpirovalo k spolupráci s Družičkou? :)

– Pre mňa je moja práca poslaním, a preto ak mám možnosť inšpirovať a ponúknuť na optimalizáciu životosprávy iný pohľad, ktorý môže ľudom pomôcť, tak je to pre mňa úžasne motivujúce. Zároveň ma mrzí to, že väčšinou majú najmä ženy, ale aj muži, veľmi čiastočné povrchné informácie z médií, na ktorých stavajú svoju životosprávu a v tom horšom prípade presviedčajú svoje okolie o jedinej správnej ceste. Verím, že sa vaši čitatelia tiež inšpirujú a pustia sa do krásneho objavovania kvalitných ingrediencií, zdravých receptov a nebudú sa báť ísť príkladom pre svoje okolie, ktoré sa možno bude od začiatku trošku vysmievať či podpichovať. To je však normálne! Verte mi, väčšinou robím veci inak a už som si zvykol :).

Ďakujem za rozhovor a teším sa na vaše inšpiratívne prínosy nielen ohľadne kávy a čokolády :), ale aj stravovania ako celku či už pred svadbou alebo po nej.