dar_pre_mladomanzelov

 

Jednou z najväčších dilem trápiacich svadobných hostí zvažujúcich prijatie pozvania na svadbu sú svadobné dary. Čo je vhodné a čo naopak nevhodné darovať mladomanželom? Ako sa vyhnúť nepotrebným duplikátom darov na svadbu? Čo všetko zvážiť pri výbere svadobného daru? Uvažovali sme, pýtali sa reálnych neviest aj ženíchov a na základe praktických skúsenosti sa nám podarilo zostaviť nasledovný zoznam svadobných darov a darčekov, ktoré potešia a ktoré naopak pridajú starosti.

Čo (ne)darovať mladomanželom?

  1. Torta ako dar na svadbu

Hoci na Slovensku je stále zvykom nosiť drevo do lesa, teda tortu na svadbu, predsa len tento darček dokáže urobiť viac starostí ako radosti obom stranám – rovnako obdarovaným, ktorí už tú pravú svadobnú tortu majú a s ďalšou navyše si ťažko poradia, ako aj darujúcim, ktorí okrem objednania a doladenia k svadbe (čo väčšinou neriešia, preto darované torty často nezapadajú do konceptu, ťažko povedať, či sa aspoň občas trafia do vkusu obdarovaných) majú najväčšie starosti so skladovaním a transportom tortového daru, ktorý v letných horúčavách dá skutočne zabrať, nehovoriac o tom, ak ide o poschodovú tortu či dlhšiu trasu. A tak darované tortové exempláre hlavne na letných svadbách končia v rôzne roztečenom stave skôr ako ich mladomanželia uvidia, nevraviac o ochutnaní, ktoré je v tropickom počasí viac ako rizikové.

dar_na_svadbu_torta
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Čítajte aj: Cup cake torty 

Pokiaľ skutočne musíte darovať tortu z presvedčenia, nerobte tajomstvá a dohodnite sa rovno s mladými, že im prispejete na ich vysnívanú svadobnú tortu, ktorú si sami vyberú, zabezpečia a nechajú priviesť na miesto svadby. Tak si môžete byť istí, že váš darček splní účel, padne na úžitok všetkým, bude sa páčiť, aj sa zje a navyše sa to všetko zrealizuje bez vašich starostí.

  1. Svadobné gratulačné kytice

Kvetov je na svadbe vždy viac ako dosť. Je to samozrejme pekné, veď kvety k svadbe bez debaty patria, bez nich by to nebolo ono. No vybíjať sa finančne na obrovských gratulačných kyticiach, ktoré si nevesta všimne len úkosom pri potrasení rukou tesne po sobáši, nie je nevyhnutné. Zo skúseností, gratulačne kytice väčšinou končia ako najväčší problém pri balení svadby buď v hoteli, v kostole, kde sa svadba konala, rozdávaním hosťom, prípadne na cintoríne. Ak nechcete na sobáš chodiť s prázdnymi rukami a aj napriek dlhej ceste do svadobnej destinácie sa darovaniu kvetov nechcete vyhnúť, zabezpečte si ich radšej na mieste činu. Ideálne si ich nechajte zabezpečiť organizátormi svadby, ktorí vám nielen poradia, čím zapasovať do celkovej výzdoby svadby, ale aj všetko zariadia bez vašich starostí. Malá kytička či dozdobený kvet sa tak určite budú neveste páčiť.

svadobne_gratulacne_kytice
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Ideálnym kvetinovým svadobným darčekom je opäť sa dohodnúť s mladými, že im prispejete na svadobnú kvetinovú výzdobu, či už v kostole alebo v sále. Svadobné dekorácie budú mladí riešiť určite a akémukoľvek príspevku sa isto potešia.

  1. Darovať mladomanželom domáce spotrebiče?

Kedysi zvyk, dnes už skôr nepraktická skutočnosť. Nakoľko mnohí mladí dnes najskôr zdieľajú spoločnú domácnosť, až následne spoločné priezvisko, zariaďovať im dávno zariadené, navyše pokiaľ nepoznáte ich vkus a nároky, je dosť obtiažne. Pokiaľ sa neriadite zoznamom želaných darov, na ktorom domáce spotrebiče ako darčeky figurujú, radšej túto položku obíďte hneď na úvod. Ušetríte si tak starosti s výberom a mladým s výmenou duplikátov :-).

svadobny_zoznam
Zdroj obrázku: www.mrs2be.ie
  1. Zoznam želaných svadobných darov

Nielen v zahraničí je zvykom dať dokopy zoznam požadovaných maličkostí od konkrétnych výrobcov, značiek, obchodov, v konkrétnych cenách a prevedeniach, z ktorých si následne svadobní hostia vyberajú a škrtajú už zabezpečené podarúnky. Svadobný zoznam darov tak umožní mladým získať želanú výbavu a hosťom uľahčí výber. Duplikáty nehrozia, mladí budú spokojní a hostia si zo širokej škály vyberú to, čo im vyhovuje druhovo i finančne.

Pokračovanie 9 tipov, čo (ne)darovať ako svadobný dar – časť 2

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.