Veron fashion atelier 3

Rozhovor s Veroniku  Kopálovou, módnou návrhárkou nielen svadobných šiat

Hoci na prvý pohľad vyzerá veľmi mlado, Veronika nie je v móde žiadny neostrieľaný nováčik. Práve naopak, na konte má už viacero úspechov z celosvetových dizajnérskych súťaží nielen v Európe, ale aj za veľkou mlákou. Jej životopis nás zaujal natoľko, že sme sa rozhodli priblížiť ho aj vám a to hneď formou rozhovoru z prvej ruky.

Vyštudovali ste módne návrhárstvo na strednej aj vysokej škole. Kedy a ako ste prišli na to, že toto je to pravé povolanie pre Vás, že toto by ste chceli robiť? Muselo to byť relatívne skoro.    

“Už na základnej škole som inklinovala k umeniu. Rada som kreslila a robila všetko kreatívne. Spomínam si, že moja stará mama ma naučila štrikovať a háčkovať už počas základnej školy a vtedy som si vyrábala aj svoje prvé háčkované kabelky. Presvedčenie o tom, že chcem tvoriť módu, prišlo, keď som nastúpila na strednú školu. Vybrala som si odbor módne návrhárstvo, pretože ma fascinovala predstava, že budem vytvárať oblečenie.  Už počas prvých dní štúdia ma tento odbor uchvátil a odvtedy som vedela, že sa chcem živiť módnym návrhárstvom. Vnímam to dodnes ako originálne a nevšedné povolanie.”

modna navrharka šaty 9 Veron fashion

K akému štýlu najviac inklinujete, prípadne aké obdobie v histórii módy Vás najviac oslovilo?

“Z histórie módy sa mi páčia skôr jednotlivé prvky z období. Zo 40. rokov napríklad populárne nohavice s vysokým pásom, ktoré zvýrazňujú úzky driek. Z 50-tych rokov ikonický ,,New Look” od Diora a návrat ženskej siluety. Zo 60. rokov vzory a rôzne vlasové doplnky. So súčasných návrhárov nemám tiež jedného obľúbeného. Je ich viac, na ktorých tvorbu sa rada pozriem, napríklad Giambattista Valli, Elie Saab, Zuzana Lešák Černá. Inklinujem viac k čistým líniám doplneným zaujímavým detailom.”

Čo Vás viedlo k založeniu vlastnej značky?

“Všetky moje návrhy majú jedno spoločné a to je identita, ktorú im dáva značka VERON. Pri tvorbe mám rada voľnosť, ktorá je pre návrhára veľmi dôležitá. Tú mi zabezpečuje práve vlastná značka. Moja tvorba tak nie je spájaná s inými tvorcami, ale patrí pod moje meno. Vytváram si v tvorbe  vlastné pravidlá a hranice.”

Veron fashion atelier 1

Z čoho vychádzajú Vaše návrhy? V čom je Vaša móda iná?

“Každý návrh je tvorený na mieru konkrétnej zákazníčke. Tu ale rozlišujem dva významy slova ,,na mieru”. V prvom rade na mieru, podľa mier zákazníčky, čím zaručujem, že šaty budú krásne sedieť na postave. V druhom význame slov myslím na mieru pre zákazníčku podľa vlastností jej osobnosti a tiež podľa jej požiadaviek. Preto je veľmi dôležité pred samotnou tvorbou osobné stretnutie, kde svoju zákazníčku trochu spoznám a zistím, aká je. Jedinečnosť mojej tvorby vidím určite v individuálnom prístupe ku každej zákazníčke a v samotnom procese tvorby. Každé šaty sú iné. Pri vytváraní šiat vznikajú príbehy, ktoré považujem za ich pridanú hodnotu. Sú neopakovateľné.”

 

Zúčastnili ste sa a uspeli na viacerých módnych súťažiach či prezentáciách od Bratislavských módnych dní, cez Frankfurt Style Award, po Couture Fashion Week 2017 v New Yorku. Ktorá bola pre Vás NAJ a v čom?

“Každá moja účasť na prehliadkach bola pre mňa v prvom rade veľká skúsenosť. V mojom prípade aj boj so sebavedomím, keďže som nerada stredobodom pozornosti. Ale ak dostanete možnosť odprezentovať svoju tvorbu na takýchto udalostiach, nerozmýšľate ani minútu. V pamäti mi navždy zostane moment, keď som vyhrala projekt Nové tváre módnej scény počas Bratislavských módnych dní. Vďaka tejto výhre som sa dostala do New Yorku, kde som dostala možnosť predstaviť svoju autorskú kolekciu. Toto bol pre mňa najväčší zážitok, za ktorý budem navždy vďačná. Myslím, že všetky tieto zážitky sú NAJ :).”

Musel to byť úžasný zážitok vidieť svoje modely na mólach vo svetových metropolách. Ako spomínate na toto obdobie?

“Sú to krásne zážitky, ktoré ma v profesijnom živote veľmi posunuli. Začala som si viac dôverovať a veriť, že smer, ktorým sa uberám, je správny. Toto obdobie bolo určite rozhodujúce a ovplyvnilo moje odhodlanie ísť za svojím snom.”

modna prehliadka NewYork 5 Veron fashion

módna show NewYork 1 Veron fashion

 

Čo si najviac žiadajú Vaše reálne klientky? Pre koho je značka VERON určená?

“Značka Veron je určená ženám, ktoré sú odvážne a rady sa obliekajú do jedinečných kúskov, nielen na špeciálne príležitosti, ale aj počas bežných dní. Moja tvorba je určená klientkam, ktoré sa neboja zveriť sa mi do rúk a dôverujú mojej kreativite a profesionálnemu prístupu.”

Navrhujete aj módu pre pánov?

“Zameriavam sa len na dámsku módu.  Pánsku prenechám iným tvorcom, avšak nie je problém, ak má klientka záujem o vytvorenie pánskych módnych doplnkov, aby ladili s jej šatami.”

Aké materiály najviac imponujú Vám, s akými sa Vám najlepšie pracuje a aké preferujú  Vaše klientky?     

“Keďže povolanie módneho návrhára už dávno nespočíva iba v navrhovaní a kreslení návrhov na papier, proces tvorby šiat zahŕňa aj výber materiálu. Na základe návrhu šiat vyberiem látky, ktoré sú na daný druh modelu vhodné. Zákazníčka si následne vyberie zo vzorkovníka, ktorý jej pripravím. Výber látky je dôležitý, preto som rada, ak si klientka nechá poradiť. Pri tvorbe preferujem ľahké a splývavé materiály, ktoré sú efektné, ale rada pracujem aj s materiálmi, ktoré držia tvar a zvýrazňujú krivky tela.”                 

návrh šiat 1 Veron fashion                                                                        

Ako dlho trvá ušitie šiat na mieru? Kedy pred svadbou je najvhodnejšie zajednať si termín?

“Termín na tvorbu svadobných šiat je potrebné rezervovať čím skôr. Svadobná róba si vyžaduje zdĺhavejší proces, preto minimálne 6 mesiacov pred termínom svadby. Čím skôr, tým lepšie, platí aj pri rezervácii na akékoľvek iné šaty – plesové, šaty na stužkovú, šaty na svadbu ako hosť či družička. Samozrejme sa stalo, že som šaty šila aj expresne rýchlo, do 1 týždňa.  Tvorba šiat zahŕňa stretnutie s klientkou, tvorbu návrhu, výber materiálu, prvú skúšku, druhú skúšku a ak je potrebné, aj tretiu. Tento proces trvá bežne cca mesiac.”

Aké sú Vaše nevesty?    

“Za moje nevesty, ale aj za ostatné zákazníčky, som veľmi vďačná, pretože väčšinou si nechajú poradiť. Mám šťastie na nevesty, ktoré nemajú  vôbec predstavu a nechajú to celé na mňa. Vedia iba, že chcú netradičné šaty, aké nenájdete vo svadobných salónoch. Vtedy sa môžem naplno odviazať a je to neuveriteľný pocit, keď viete, že niekto Vašej práci tak dôveruje.”         

 

svadobne saty Veron fashion 3                                                                 

A čo šaty pre družičky či svadobné mamy? Aj tie prichádzajú do úvahy?                               

“Samozrejme, rada vytvorím šaty na akúkoľvek príležitosť. V blízkej budúcnosti by som sa chcela viac venovať práve šatám pre družičky, pretože u nás na Slovensku, ale aj tak celkovo, mi chýbajú vhodné modely pre ne.”

Vo Vašej kolekcii máte aj zaujímavé župany. Priblížte nám ich bližšie.                                            

“Župany pre nevesty a družičky som začala vyrábať už minulý rok. Dostala som od zákazníčky požiadavku na darčekové boxy pre nevestu a družičky. Boli vyskladané práve s týchto županov, košieľok a vestičiek, ktoré boli ako darček na rozlúčku so slobodou. Župany vyrábam z hodvábneho matného saténu, v elegantnej dĺžke do polovice lýtok. Rukávy a dolný kraj županu je ukončený farebne zladenými strapcami. Jedinečnosť županov spočíva aj v tom, že sú personalizované. Každý župan má na zadnom diely personalizovanú potlač a text podľa dohody so zákazníčkou.”

svadobne župany 1 Veron fashion

župan na svadbu 4 Veron fashion

Máte aktuálne rozbehnuté aj nejaké ďalšie fashion- spolupráce?

“Počas covid-obdobia sme rozbehli spoluprácu so šikovnou MissPattyBijou, ktorá sa venuje tvorbe šperkov. Spojili sme naše profesie a vyrábame vlasové doplnky, väčšinou čelenky zo zamatu. Spoločne vymýšľame rôzne modely čeleniek, ktoré vyrobím a Patrícia ich potom ručne zdobí kamienkami. Naše čelenky sa dajú pekne kombinovať k šatám, ale aj na bežný deň, do práce a my sa tešíme, keď ich ženy nosia. Nájdete ich na našich sociálnych sieťach a postupne aj v e-shope Družičky :o).”

Momentálne máte salón v Zemianskych Kostoľanoch v historickom kaštieli. Môžeme Vás vidieť aj niekde inde?

“Áno, v súčasnosti ma nájdete v mojej rodnej obci, kde už druhý rok mám svoj ateliér. Tvorbu ateliéru Veron Fashion Atelier si môžete pozrieť na web stránke www.veronfashionatelier.sk , na FB , ale aj na instagrame .”

Čo by ste odporúčali/ odkázali nevestám a družičkám? ( v súvislosti so šatami, ich nosením..) 

“Množstvo ľudí nemá skúsenosti s módnymi návrhármi, dávajú prednosť obchodom, salónom či krajčírstvu, kde Vám na počkanie ušijú šaty podľa obrázka.         Možno by som moje potenciálne zákazníčky povzbudila, aby nemali strach osloviť módneho návrhára, pretože ich odrádza, že za takéto služby zaplatia vysoké sumy. V mnohých prípadoch sa tieto sumy až tak nelíšia s tými, ktoré minú v obchodoch. Navyše, ak si necháte navrhnúť a ušiť šaty na mieru, podporíte lokálneho dizajnéra a investujete do kvalitného produktu, ktorý Vám vydrží niekoľko rokov alebo sa môže stať kúskom, ktorý sa bude dokonca dediť medzi generáciami. Na záver by som asi len spomenula citát, ktorý visí na stene v mojom ateliéri. Je v ňom napísané všetko, čo by mal vedieť každý, kto sa rozhodne pre akýkoľvek dizajnérsky kúsok: ,,Keď si kúpite niečo od umelca, nekupujete si len vec. Kupujete si kúsok srdca, kúsok duše a kúsok niekoho života.”

Ďakujem krásne za inšpiratívny a veľmi príjemný rozhovor a želám príjemné a spokojné nevesty a svadby plné inšpirácií. A samozrejme nielen tie :o).

 

Sledujte Družičku - Dozviete sa viac

Záleží nám na tom, aby ste sa s Družičkou a u Družičky cítili bezpečne. Preto sa zaväzujeme, že budeme k Vašim údajom pristupovať maximálne diskrétne a zaobchádzať s nimi nadmieru zodpovedne.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o Ochrane osobných údajov má prístup k Vašim osobným údajom, ktoré nám poskytnete prostredníctvom formulára na pridanie Vašej svadby, len oprávnená osoba Družička.sk, ktorá ich v žiadnom prípade neposkytne tretím osobám.