satnik_na _svadbu

Dostali ste pozvanie na svadbu a po úvodnej eufórii radosti a rozmenení na drobné ste prišli na to, čo všetko potvrdenie účasti obnáša? Zďaleka to nie sú len svadobné dary či gratulačná kytica, ale aj mnohé ďalšie výdavky a drobnosti týkajúce sa nielen hostiteľov, ale aj vašej prítomnosti. Odhliadnuc od organizačných položiek, o ktorých si povieme nabudúce, je potrebné aj náležite sa upraviť a dodržať požadovaný (ne)písaný dress code týkajúci sa hostí danej slávnostnej udalosti. Okrem jeho dodržania totiž nesplníte len jednu z podmienok účasti, ale si hlavne náležite uctíte hostiteľov. Takže pokiaľ už pre nič iné, kvôli úcte sa ho určite oplatí dodržať. Ale poďme od teórie k praxi a povedzme si čosi o tom, v čom na svadbu ako hosť nechodiť.

satnik_na _svadbu
Zdroj obrázku: www.theperfectpalette.com
  1. Na svadbu ako hosť – v bielom určite nie

Keď už hovoríme o úcte, v bielom to určite neskúšajte. Aj keby bola nevesta odetá v inej farbe, čo dnes už nie je nemožné, v niektorých kultúrach je to dokonca dávno bežné, nechcete predsa neveste pokaziť jej deň, počas ktorého má nárok byť stredobodom pozornosti. Rovnako hrať jej dvojičku, nechať sa porovnávať či zamieňať s ňou nie je práve najideálnejším cieľom. Nakoniec by ste sa sami dostali do neželanej situácie a o to zrejme nejde ani vám. Kedysi síce bolo zvykom, aby družičky plietli zlých duchov a odlákali ich od nevesty, dnes však túto historku pozná málokto a zmiatli by ste skôr všetkých ostatných hostí ako spomínaných pomyslených duchov pod prahom. Nakoľko sme mali tú česť osobne zažiť svadbu s dvomi „kvázi nevestami“, ísť na svadbu ako hosť v bielej skutočne neodporúčame.

biele_saty_ako_host
Zdroj obrázku: www.shopstyle.co.uk
  1. Saténové šaty pre svadobných hostí

Satén je materiál hodný slávnostnej príležitosti a dlhá róba z neho pôsobí naozaj honosne, z praktickej stránky však lesklý satén v súlade s priliehavým strihom zvýrazňuje každý neželaný záhyb nielen na šatách, ale hlavne na tele :-), takže vychutnať si v úzkych saténových šatách viacchodové svadobné menu nie je tak celkom jednoduché.

Ďalšia závažná drobnosť, ktorú zvážte hlavne v prípade, ak beriete na svadbu aj malých účastníkov, je, že saténové šaty s vďačnosťou poukážu na každý fliačik akejkoľvek veľkosti. Nakoľko pri deťoch získanie takýchto suvenírov nie je vzácnosťou, pred kúpou šiat na svadbu zvážte tento materiál radšej ešte raz.

Ak predsa len túžite zažiariť na svadbe ako hosť v saténových šatách, vyskúšajte jeho matnú stranu, prípadne satén s prímesou elastickej zložky, ktorá pomôže udržať tvar aj po výdatnej večeri. :o)

satenove_saty_pre_hosti
Zdroj obrázku: www.m.coast-stores.com
  1. Všetkého veľa škodí – na svadobnej róbe obzvlášť

Príliš vyzývavé, príliš krátke, príliš tesné, príliš farebné, jednoducho čokoľvek príliš vyčnievajúce zo svadobného davu. Hoci sa chystáte na letnú svadobnú party v záhrade či pri bazéne a dress code nie je až taký prísny ako v prípade formálnej svadby v kostole či na zámku, aj tu nechajte vyniknúť v prvom rade neveste. Je to jej deň a má na to nárok rovnako ako ste ho mali či budete mať Vy v jej pozícii.

Nechcem tým povedať, že musíte pôsobiť ako šedá myška, len jemne upozorniť to, že svadba nie je catwalk :-).

extravagantne_saty_ako_host
Zdroj obrázkov: www.allforfashiondesign.com_www.modcloth.com
  1. Športový štýl na svadbu

Obľubujete športové šaty, topánky, doplnky a skrátka ste príliš výrazne športovo založený typ? Aj v tomto prípade radšej nechajte vrecká, cvoky, nápisy a podobné športové detaily doma a na tú jednu oslavu sa premôžte, rovnako ako to robia športovci na významných udalostiach. Nevesta to určite ocení, nakoľko to bude pre ňu presne ten prejav úcty, o ktorom sme pred chvíľou hovorili.

sportove_saty_pre_druzicku
Zdroj obrázku: www.shopgallerystyle.com

5. Svadobné dámy v nohaviciach?

Sú nohavice pre dámy vhodné na svadbu? Možno teraz budem pôsobiť viac ako konzervatívne, no pokiaľ si to druh zábavy či vaša funkcia skutočne nevyžadujú, nohavice v prípade svadby nechajte radšej doma. Je dosť príležitostí, na ktoré si ich môžete obliecť, no pokiaľ sa nezúčastňujete svadby každý týždeň, šaty či slušivý spoločenský, nie príliš konzervatívny, kostým z vás spravia dámu určite skôr.

nohavice_na_svadbu_pre_damy
Zdroj obrázkov: www.maykool.com_www.lolobu.com

Čítajte aj: Na svadbu ako hosť – tieto 4 veci určite musíte naplánovať

Gentlemani na svadbe v tomto neuspejú

Hoci svadba je v ponímaní rób viac o dámach, pár vždy tvoria dvaja a v prípade spoločenských udalostí to platí dvojnásobne. Aby bol pár zladený, rovnako páni gentlemani musia dodržiavať určité pravidlá. K večernej dámskej toalete preto zlaďte náležitý pánsky oblek, rovnako tak k malej róbe či koktailovým šatám. Určite sa vyhnite svetru, rifliam, nevhodnej obuvi, o ponožkách nehovoriac. Kravata či motýlik v závislosti od druhu pánskeho obleku” is a must” pre príležitosti akými je svadba.

dzinsy_na_svadbu_ako_host
Zdroj obrázku: www.weddingpartyblog.com

Čítajte aj: Gentleman v úlohe vysnívaného ženícha

Pokiaľ nie ste zvyknutý na outfit tohto typu, vôbec vás to neospravedlňuje:-). Uctiť si hostiteľov v ich veľký deň je pre vás totiž rovnakou povinnosťou ako pre všetkých ostatných zúčastnených.