svadobne_menu

Jedným z najväčších rozhodnutí, ktoré počas plánovania svadby urobíte, je výber jedla. V konečnom dôsledku, práve svadobný catering zhltne podstatnú časť vášho svadobného rozpočtu, nakoľko nachovať početnú skupinu svadobných hostí nie je tak celkom lacná záležitosť. Keď to však pojmete zo správneho konca, hostia budú spokojne sýti aj no nie len pekných spomienok.

Pri tom všetkom môžete nasledovať gastro trendy alebo sa riadiť vlastným srdcom, žalúdkom či pocitmi. Akýmkoľvek smerom sa vydáte, budete riešiť otázky typu koľko, kedy, ako, s čím… kým zostavíte to pravé svadobné menu. Dali sme preto dokopy niekoľko základných bodov, ktoré by ste mali mať na pamäti pri rozhodovaní o slávnostnom menu či už servírovanom alebo bufetovom. Toto sú overené praktické tipy ako svadobné menu nepodávať.

svadobny_bufet_slany_sladky_pinterest
Zdroj obrázku: Pinterest

Takto jedlá na svadbe radšej nepodávajte

1.Všade samé mäso

Ak ste milovníkom mäsa, možno vám príde prirodzené podávať počas celého večera len mäsité jedlá. To isté platí pre milovníkov čokolády, syra, rýb a iných lahôdok. Je preto dôležité mať na pamäti, že chystáte spoločenskú akciu, na ktorej nemusia byť len nadšenci vášho zamerania. Skúste preto ulahodiť aj milovníkom iných (prí)chutí a ponúknite širší výber i záber. Nezabudnite pritom na vegetariánov a rôzne diétne obmedzenia, ktoré žiaľ rastú ako huby po daždi. Ak pozývate na svadbu aj deti, myslite aj na ľahšie detské menu. Samozrejme, ulahodiť úplne každému z početnej skupiny sa nedá, no pri viacerých menu možnostiach určite rozšírite rady spokojných a eliminujte podráždených hostí.

Bude vás zaujímať: Vegetariánske svadobné menu, ktoré si zamilujete

2. Jedlo, ktoré vás zatieni

Hlavnou atrakciou vašej svadobnej oslavy máte byť vy dvaja, nie vaše svadobné menu. Špeciality pripravované priamo pred očami hostí sa môžu javiť ako super atrakcia, no opak môže byť pravdou.

3. Surová strava alias raw food na svadbe

V poslednom čase dosť moderná, no počas horúceho leta i riskantná záležitosť. A teraz nie je reč o semienkach a ovocí, ale o tataráku a podobných záležitostiach pozostávajúcu zo surového mäsa a vajec. Nech je tento vaším akokoľvek najväčším favoritom, na svadbe sa mu radšej vyhnite. To isté platí i o morských plodoch konzumovaných za surova.

Ak si skutočne neviete predstaviť  vašu svadbu bez ustríc, osloviť skúseného dodávateľa, ktorý má s ľadovými barmi skúsenosti, je viac ako náležité. Predísť nešťastiu je totiž práve v prípade svadobného menu oveľa lepšie ako ľutovať, že ste niečo zanedbali.

Čítajte aj: Všetko, čo potrebujete vedieť pred skúškou svadobného menu 

jesenne_svadobne_menu
Zdroj obrázku: www.epicure.com.au_photos-by-www.sayherheffernan.com

4. Všetky svadobné chody len v mini verziách

Pravidlo typu, aby bolo všetkého dosť a aby sme v hanbe neostali, pripomínať hádam ani netreba. Ale nakoľko aj toto patrí k základným, aspoň okrajovo pripomeniem, že podávať mini verzie zo všetkých typov jedál je vhodné na koktail či občerstvenia pred obradom. Hlavný chod si žiada predsa len niečo sýtejšie. Veď to predsa bude “dlouhá noc”.

5. Príliš rozsiahle svadobné menu

Na druhej strane, hostia na vašu svadbu určite neprídu len kvôli 8-chodovému gastro zážitku. Neočakávajú ani to, že celý večer budú sedieť za jedným stolom a sýtiť sa kulinárskymi lahôdkami. Isto si chcú aj zatancovať a pozhovárať sa s priateľmi, tak im to doprajte. Nie je totiž horšie, ako nemôcť sa pohnúť po prvej svadobnej večeri, keď zábava ešte len začína. Snažte sa teda zachovať vaše svadobné menu v rozumných labužnícko-zábavných medziach a servírujte 3-chodovú klasiku v primeraných veľkostiach.

Bude vás zaujímať:  Čo všetko má vplyv na vaše svadobné menu 

6. Príliš prekombinované jedlá na svadobný stôl

Zachovajte jednoduchosť aj v stravovaní. Čím budú jedlo a servis komplikovanejšie, tým dlhšie bude trvať jeho príprava a dozdobenie, teda o to dlhšia bude cesta k hosťovi. Preto pri plánovaní slávnostného menu berte do úvahy i túto skutočnosť a čím viac hostí pozývate, tým jednoduchšie menu vyberajte. Teraz určite nechcem povedať, že veľké svadby nemajú nárok na špeciality, no pri ich výbere je potrebné zvážiť i zákulisné stránky. V dnešnej dobe je možné zrealizovať už takmer všetko, no aj náročnejšia príprava menu a zrýchlený servis závisia od podmienok zázemia kuchyne a vašich finančných možností.

svadobne_menu
Zdroj obrázku: www.marketplaceweddings.com

 

7. Exotické delikatesy skôr na svadobný bufet

Hoci ste s partnerom milovníci gurmánskych zážitkov a radi skúšate čokoľvek neprebádané či neobjavené, vaši svadobní hostia môžu zdieľať iný názor. Aby ste ich zbytočne nedostávali do nepríjemných situácií, myslite na nich vopred. Cieľom predsa nie je šokovať, ale uspokojiť čo najväčšie obecenstvo.

8. Len príliš tradičné svadobné jedlá

Svadba je zároveň podujatím, na ktorom sa máte cítiť dobre a užiť si ho. Nemusíte preto servírovať len tradičné svadobné menu, ktoré ste doteraz zažili na všetkých svadbách. A hoci možno práve tradičné jedlá uspokoja určité generácie najviac, nikde nie je napísané, že ich nemôžete variovať. Vymeňte rezance v polievke, zmeňte prílohu alebo stiahnite po ľahšom mäse, netradičnej omáčke, bohatšom šaláte či modernom dezerte. Ak ste vysadení na moderné sladkosti na peknom candy bare namiesto tradičných ťažkých maslových zákuskov, kľudne obmeňte napríklad túto časť menu. Možností je skutočne nespočetne, vždy však treba myslieť aj na svadobných hostí, nakoľko bez nich by svadba nebola svadbou.

Želám vám pohodové plánovanie nielen svadobného menu. A ak máte aj vy nejaké osožné tipy, podeľte sa s nimi v komentároch. Určite pomôžete aj ostatným.