svadobna_menu_karta

4 body, na ktoré nezabudnite pri ochutnávke svadobného menu

1. Prezentácia svadobného menu

Nakoľko jeme aj očami, obzvlášť na spoločenských akciách, kedy máme čas menu si vychutnať so všetkým, čo ponúka, jeho prezentácia je veľmi dôležitá. Veď svadba je o detailoch a v prezentovaní svadobného menu sa tieto dokážu prejaviť dosť viditeľne. Budú jedlá uložené na moderných tanieroch so spletitou oblohou alebo umelecky naservírované na veľkom plató? A čo veľkosť porcií? Na ochutnávke nezabudnite ani na tento detail. Nakoľko degustačné porcie sú malé, opýtajte sa na ich reálnu veľkosť podávanú na svadbe.

svadobna_menu_karta
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

2. Čerstvosť surovín vo svadobnom menu

Vyzerá ovocie a zelenina ako práve odtrhnuté či nazbierané alebo pôsobia povädnuto? Bolo mäso mrazené alebo čerstvé? Opýtajte sa. Všimnite si aj to, či k vám jedlo prišlo teplé a zvážte podmienky, v ktorých bude servírované.

Bude vás zaujímať: Čo všetko má vplyv na vaše svadobné menu?

3. Spôsob servírovania svadobného menu

Pokiaľ bude jedlo vystavené na svadobnom bufete, bude po celý čas vhodne ohrievané alebo chladené? Ak bude jedlo servírované čašníkmi, sú títo zdvorilí a promptní, v prípade potreby jazykovo zdatní? Nezabudnite sa opýtať na možnosti rôznych spôsobov servírovania a ich vplyvov na cenu.

 

4. Inventár na servírovanie svadobného menu

Cateringová spoločnosť zvykne dodávať aj obrusy, servítky, taniere, príbory a sklo, či inventár na bufet, krájanie torty…Opýtajte sa aj na túto položku, ktorá dotvára celkový feeling stravovania. Sú servítky a obrusy čisté, neprepálené, bez škvŕn od vína? Príbory a poháre dostatočne naleštené? Pasuje porcelán do vášho svadobného konceptu? Opýtajte sa na všetky možnosti.

 

Bežné otázky (a odpovede) na ochutnávke svadobného menu

vianocny_vecierok_slavnostne_menu
Zdroj obrázku: www.hotelbelassi.sk

1. Musíme si vybrať degustačné menu vopred?

Závisí od dodávateľa. V niektorých prípadoch vám odporučí, čo sa oplatí ochutnať, v iných si poviete sami, čo by ste chceli. Nemusíte pritom koštovať úplne všetko, stačí, ak sa zameriate na konkrétne jedlá či špecifiká.

 

2. Budeme testovať presne to, čo bude na svadobnej hostine?

Môžete ochutnať vzorku typického svadobného menu, ktoré podnik ponúka, prípadne váš špeciálny výber. Pýtajte sa, dozviete sa a dohodnete podľa možností a vašich požiadaviek.

Čítajte aj: Svadobné menu bez starostí 

3. Koľko stojí ochutnávka svadobného menu?

Toto je vec cenovej politiky konkrétneho podniku, takže sa určite líši. Nakoľko príprave degustácie venuje podnik čas, námahu a kvalitné suroviny tiež niečo stoja, očakávať, že bude úplne bezplatná, nie je rozumné. Niektoré podniky si ochutnávku zaúčtujú pri jej realizácii, iné len v prípade, že si ich nevyberiete alebo ak spoluprácu nadviažete, odrátajú vám určité percento za ochutnávku z konečného účtu. Každopádne stojí za to opýtať sa vopred a podľa toho sa zariadiť, či na koštovku pozvete celú rozvetvenú famíliu alebo to pojmete triezvejšie :o).

 

4. Kto sa ochutnávky zúčastní?

Niektoré gastro spoločnosti robia hromadné ochutnávky pre viac párov naraz, ktoré sa im rentujú viac. Iné uprednostňujú privátne akcie, na ktorých sa môžu každému klientovi venovať individuálne. Pokiaľ sa zúčastníte takejto varianty, môžete si ju užiť buď vo dvojici so svojím nastávajúcim, prizvať rodičov, prípadne svadobného koordinátora. Každopádne sa o možnostiach a zámeroch vopred dohodnite s cateringovým partnerom. Je totiž rozdiel pripraviť jedlo pre dvoch ako pre 12-tich účastníkov.

Čítajte aj: Čo robiť na ochutnávke svadobného menu?