svadobne_menu_bufet

Vybrať vhodné svadobné menu nie je vždy také jednoduché ako výber nedeľného obeda, hoci aj ten občas narobí starosti. Ak aj máte svoje preferencie, obľúbené jedlá či suroviny, slávnostné menu na svadobnú oslavu si žiada seriózne prípravy. A to nie len preto, že ide o jednu z najväčších položiek, pokiaľ nie skutočne najväčšiu, z celého svadobného rozpočtu.

 

svadobna_menu_karta
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

5 bodov, ktoré zohľadniť pri výbere svadobného menu

Nakoľko svadba nie je len o zábave, ale do veľkej miery aj o dobrom jedle, je podstatné najskôr uspokojiť chuťové poháriky hostí, aby boli následne ochotní zabávať sa s vami do rána. Aby vaši dodávatelia zvládli všetko na jednotku rovnako ako vaša peňaženka, zozbierali sme niekoľko praktických tipov, čo zobrať do úvahy pri výbere svadobného menu.

1. Ako vplýva miesto svadby na svadobné menu?

Na zelenej lúke, v stane, na hrade či zámku bez zázemia s výbavou 21. storočia, v stodole s minimálnou kuchyňou…Pokiaľ plánujete kráľovský servis, rátajte s kráľovskou cenou. Inak je vhodné prispôsobiť slávnostné menu podmienkam a situácii daného priestoru. Čo vôbec neznamená podávať párky v rožku, ale nechať sa usmerniť dobre mienenými radami gastro dodávateľov, ktorí už určite majú mnohé vyskúšané, preverené i odžité a ústretovosťou miesta oslavy. Nie vždy je totiž možné priviezť menu vtedy, keď sa to žiada, nie vždy je k dispozícii dostatok priestoru na uskladnenie a ani prístupové cesty nie sú vždy tak celkom ideálne.

svadobne_menu_zahrada
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

 2. Spôsob servírovania svadobného menu

Teriny vyžadujúce si okamžité servírovanie či špeciality dokončované á la minute – tesne pred podávaním, si vyžadujú určité podmienky. Svadba v stane či v historických priestoroch bez náležitého zázemia, ale aj letná horúčava, sa s nimi tak celkom nekamarátia.

Ďalším podstatným detailom súvisiacim so servírovaním slávnostného menu je pestrosť servírovaných jedál. Výber z viacerých možností pri servírovanom menu je síce ústretový k hosťom, no počítajte s navýšením počtu porcií jednotlivých jedál, nakoľko ich rozhodnutia na mieste sú väčšinou nevyspytateľné. A okrem navýšených porcií si vyžadujú aj väčší počet personálu, aby stolovanie prebehlo hladko a netrvalo pridlho.

Bufetový spôsob podávania menu umožňuje ponúknuť širokú škálu jedál a zároveň ulahodiť hosťom v čase podávania. Nie každý je totiž hladný v rovnakú chvíľu, mnohí by si určite radšej dali niečo práve v čase, keď servírovanie končí a skrátka variácií tohto druhu je neúrekom. Vhodné kombinácie jedál na svadobný raut dokážu uspokojiť všetkých a zároveň dávajú možnosť ochutnať viac.

Dokončenie á la minute či dokonca pred hosťami dokáže zas vyčariť pekný gastro zážitok a ešte viac spestriť vaše slávnostné stolovanie. Ak túžite zážitkovať pri stole netradičným spôsobom, poinformujte sa, či to umožňuje aj priestor svadobnej hostiny. Flambovanie v historických priestoroch zámku nie je celkom to pravé zámocké. :-)

svadobne_menu_bufet
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

 3. Ročné obdobie a jeho vplyv na svadobné menu

Nejde len o sezónne suroviny, ale aj podmienky prípravy. Inak sa správa marcipán a krémy v zimných mrazoch, úplne inak v tropických letách typu 2015 :-). Overené, vyskúšané, odporúčame skutočne brať ohľad na tento bod. A to nielen kvôli efektu vášho svadobného menu či torty, ale aj zdraviu všetkých zúčastnených.

4. Svadobné menu verzus počet svadobných hostí

Veľkosť svadobnej skupiny rovnako vplýva na výber svadobného menu. Dokončiť á la minute 120 porcií v malej kuchyni je iné ako 30 členná rodinná oslava v plne vybavenom a zabehnutom priestore. Samozrejme veľa vecí sa poriešiť dá, vždy však ide o personál a čas navyše, čo sa kompletne premieta do nákladov a výslednej ceny.

5. Ako ovplyvnia druhy jedál svadobné menu?

Ľahké, ťažké, vegetariánske, diétne, klasické, netradičné… každé svadobné menu si žiada svoje. Pokiaľ túžite ulahodiť väčšine skupiny, orientujte sa skôr ľahším smerom, vtedy máte odbyt zaručený :). Ak chcete hostí nasýtiť hneď na úvod alebo len na úvod :), tradičné ťažké jedlá sú zárukou spokojnosti hlavne pánskej spoločnosti. Pokiaľ máte v skupine gurmánov či fajnšmekrov, zaloviť vo vodách gastro špecialít nie je na škodu a ak holdujete zdravej strave či dokonca vegetariánstvu a rovnakým smerom sa uberá aj drvivá väčšina vašej svadobnej skupiny, ani to dnes nie je vylúčené.

svadobne_ menu_pecene_ prasiatko
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Dôležité však vždy je brať ohľad aj na hostí, zloženie skupiny a ich preferencie. Je to síce vaša svadba, no ako hostitelia by ste mali mať aspoň mierny záujem na spokojnosti vašich hostí. Pri pozvaní mäsožrútov na vegetariánske slávnosti ich zrejme neuspokojíte natoľko, aby sa s vami zabávali do rána. A naopak, pri pestrom mäsitom bufete bez ľahších možností pre dietarov, deti a vegetariánov zas táto skupina bude pozerať na hodinky už priskoro. Nútiť hostí do radikálnych zmien práve na vašej svadbe nie je to najšťastnejšie riešenie, pokiaľ túžite po referenciách na skvelú párty. Ak vám naopak ide o odlíšenie sa a vystúpenie z davu aj na úkor neuspokojenia hostí, smelo do toho. Nezabudnuteľné to určite bude :-).

Určite sme zoznam nevyčerpali a pokiaľ máte tipy na jeho vylepšenie, budeme radi, ak ho doplníte v KOMENTÁROCH. Aj my sa radi priučíme a rozšírime naše obzory. :-)