Radi by ste strávili slávnostný letný večer v príjemnej spoločnosti vašich najbližších a lahodného vína? Či je vo vašom pláne rodinná oslava alebo svadobná hostina, stojí za to vyskúšať aj iné vína ako tie slovenské. Napríklad svetovo známa vinohradnícka oblasť Mosela v Nemecku je svetovou jednotkou pre produkciu bielych vín. Tieto vína vám vaše oslavy určite vedia spríjemniť a rozšíria vaše zážitky. Vyberane-vina.sk  sú špecialistom výhradne na Rieslingy z tejto vinohradníckej oblasti.

Kombinácia víno a jedlo na svadbu i rodinnú oslavu

 

schloss_saarstein

 Zámok Saarstein sa nachádza v okrajovej oblasti na rieke Saar a produkuje špičkové vína.
Jeho vína sú silne minerálne s osobitým charakterom. Patrí do prestížneho združenia nemeckých
vinárov V.D.P.

Suché Rieslingy z Hornej Mosely a Saar

Suché sú veľmi ľahké, ovocné, minerálne a niekedy v špecifických prípadoch v závere chuti slané. Môžu byť až “oceľovo elegantné” alebo prísne, najmä od rieky Ruwer, kde vína dosahujú vyššie kyseliny.

Takéto vína sú vhodné všeobecne k ľahkým jedlám, napríklad zeleninovým šalátom, sladkovodným rybám, morským plodom alebo k suši. Výborné aj k varenému či dusenému mäsu.

Riesling Specialist Michal Behún odporúča:

Z tejto kategórie si môžete vybrať napríklad víno Schloss Saarstein, Grauschiefer Riesling 2014 – suché, veľmi elegantné víno, svieže, s vyššími kyselinami. Silne minerálne, na záver s náznakom slanosti.

Osobne by som ho odporučil k rybe na pare, nátierke z rýb alebo k morským plodom, šalátu, servírovaným ako slávnostné predjedlo.

 

terrassen

 Terasové vinohrady na Terrassen Mosel sú vôbec najnáročnejšie na prácu na svete. Odmenou
sú výborné svetové vína s vysokými prívlastkami.

 

Suché Rieslingy zo strednej až dolnej Mosely

Mittel a Terrassen Mosel, kde sa produkujú takmer všetky vína s vyšším zvyškovým cukrom, majú vždy viac zvyškového cukru ako Rizling rýnsky zo Slovenska v tejto klasifikácii. Na konci sú zvyčajne s medovým chvostíkom alebo decentnou sladkosťou, minerálne. Niekedy toto hrozno napadne ušľachtilá pleseň Botrytis Cinerea.

Riesling Specialist Michal Behún odporúča:

Z tejto kategórie slúži ako dobrý príklad ovocné, suché víno na konci s medovým chvostíkom, od rodiny Knebel – Riesling von den Terrassen. Výborne ladí s hodnotnejšou morskou mastnejšou rybou, napríklad lososom . Mohli by sme tiež zvoliť kombináciu mäsa a smotanovej omáčky.

 

bremmer_calmont_2

 Na strednej Mosele vo vinohradníckej obci Bremm sa nachádza viničná trať Calmont. Bremmer
Calmont je najstrmšou vinicou na svete. Najmä vína s vysokým prívlastkom a zostatkovým
cukrom patria medzi poklady vinárstva rodiny Franzen.

 

Polosuché Rieslingy z Mosely

Tieto vínka by sme mohli rozdeliť na dve základné chute. Z rieky Saar sú to špičkové, vyvážené vína, s pomerne vysokými kyselinami a aj zvyškovým cukrom. Sú veľmi šťavnaté a harmonické, plné ovocia v chuti. Moselskí vinári tomu hovoria “fruchtig”. Jednoducho ako keby ste sa zahryzli do dozretého ovocia! Sú skvelé na teplé letné večery, aj tie svadobné. Takéto špičkové víno je napríklad naturálne vinifikované víno Riesling Alt Scheidt 2014 od rodiny Lauer alebo elitné víno od vinárstva Dr. Fischer – Riesling Steinbock Feinherb 2014.

Zo strednej Mosely sú polosuché Rieslingy viac v chuti medové, hodvábne a nežnejšie. Sú zrkadlom ich sladkých sestier – vín s vysokým prívlastkovým cukrom, len sú subtílnejšie. Takéto víno je napríklad Rebenhof, Riesling von Roten Schiefer.

Riesling Specialist Michal Behún odporúča:

Obe vína sú vhodné ku korenistým jedlám ako napríklad ostré polievky, curry, korenené a pikantné bravčové i kuracie mäsá. Pokiaľ obľubujete pikantnejšiu ázijskú kuchyňu alebo sa vaša rodinná oslava ponesie v tomto duchu, pokojne siahnite práve po týchto vínkach.

 

urziger_wurzgarten

 Ürziger Würzgarten znamená v preklade záhrada korenia. Je to tak. Výnimočné expozície
sú jedinečné a patria medzi najlepšie na svete pre produkciu prirodzene sladkých vín.

 

Sladké rieslingy

Sú jednoznačne svetová špička, najmä zo strednej Mosely a z Terrassen Mosel. Sú veľmi ľahké, ovocné a opulentné, pritom majú stále sviežosť a “nezalepia ústa”. Ideálne na svadobné či dámske popíjanie.

Riesling Specialist Michal Behún odporúča:

Z tejto oblasti máme napríklad víno Karl Erbes, Urziger Wurzgarten Kabinett 2011  alebo z najstaršieho nemeckého mesta Trier, ktoré sa nachádza na sútoku riek Mosel a Saar Deutschherren Hof, Trierer Riesling Spätlese 2012 .

Tieto vína sa môžu kombinovať s niečím slaným a tučným, ako napríklad kvalitná paštéta, tlačenka, teplá kačacia/husacia pečeň vo forme predjedla. Určite môžeme vyskúšať aj jedlá pikantné a korenisté v komplexnejšej úprave.

Dezerty by mali byť menej sladké ako víno. Preto sú tieto vínka vhodné v kombinácii s orechmi, medom, hroznom či ovocím, teda zdravšími formami svadobných dezertov. Perfektne k nim pasuje aj moselský jablkový koláč s vínom – svieži, šťavnatý a sladký.

Uvedené vína sú vhodné aj ako delikatesa k vyzretým syrom s plesňou, najmä typu Rokfort/Castello Blue, či s kávou – ristrettom na záver hostiny ako digestív.

Čo sa týka kombinácie jedál v chutiach, rád by som zostal pri moselskej mentalite, ktorá poukazuje na to, aby v jedle neboli viac ako tri chute. Aby jedlá boli vo svojej podstate jednoduché. Víno musí jedlo doplniť, nie prevýšiť. Len tak budete mať zaručený ľahký slávnostný večer s dokonalým svadobným menu.

 

Kontaktujte Michala Behúna

Údaje označené * sú povinné

Snažíme sa zabrániť spamu. Prosíme, napíšte výsledok:

Poskytnutím Vašej e-mailovej adresy súhlasíte s jej použitím na reklamné účely Družička.sk - na zasielanie Newslettera, prípadne noviniek. Viac informácií o bezpečnosti údajov nájdete tu

Svoj súhlas môžete, samozrejme, kedykoľvek odvolať.