Molecular_gastronomy

Chcete svoju svadbu zviditeľniť aj po gastronomickej stránke? Určite ste na každej svadbe, česť výnimkám, mali možnosť vidieť a ochutnať klasické svadobné menu, ktoré sa skladalo z predjedla, polievky a hlavného jedla. Nechcete splývať s davom a chcete, aby každý spomínal na vašu svadbu ako na originálnu a netradičnú? Tak čítajte ďalej, ako by mohlo vyzerať vaše svadobné menu trochu inak, aby ste boli originálni a odlišovali sa od ostatných.

8 spôsobov ako vylepšiť svadobné menu

1. Mini porcie

Určite poznáte ten pocit, keď ste na svadbe a už po predjedle a polievke sa vám krížia oči pri pohľade na prichádzajúceho čašníka s ďalším chodom v ruke a vy viete, že to nezvládnete dojesť celé. Preto skúste svoje svadobné menu zostaviť z menších porcií. Takáto alternatíva umožňuje svadobným hosťom ochutnať viacero možností a nemusia sa báť toho, že ten oblek alebo šaty si už nikdy neoblečú.

mini_porcie
Zdroj obrázku: www.damndelicious.net

2. Slávnostné zdobenie jedla

Na väčšine tradičných svadieb vyzerá svadobné menu rovnako ako z domácej kuchyne. To síce nie je zlý prívlastok, no servírovať sa dá aj inak. Napríklad vhodným dozdobením polievky alebo aj jednoduchej prílohy dokáže táto nadobudnúť slávnostnejší charakter. Dnes už nie je problém zohnať jedlé kvietky, ktoré pozdvihnú celé menu a s ním aj finálny gastro zážitok zo slávnostného stolovania na vyššiu úroveň. Pri zdobení jedla sa môžete vy aj kuchár jednoducho vyšantiť a detaily v tomto smere zaručene zožnú úspech aj pri tých menej zainteresovaných hosťoch.

Svadobný raut alebo slávnostný bufet

Svadobné menu by sa v prvom rade malo zostaviť podľa stravovacích návykov vás a vašich hostí. To však nie jednoduchá úloha, nakoľko každý má iné chute a iné preferencie, čo sa jedla týka. Preto niektoré páry dávajú prednosť svadobným rautom, ktoré šetria čas a komplikácie spojené s tým, že by niekomu nechutilo niečo zo svadobného menu. Inou výhodou bufetového servírovania je aj to, že vaša svadba nadobúda neformálny ráz a vy si môžete pri takomto bufete pokecať s kým len chcete, a nemusíte chodiť od stola k stolu.

Bude vás zaujímať: 14 tipov na slávnostný svadobný bufet – Časť 1.

Svadobné fondue na slano i na sladko

Fondue nie je novinka vo svadobnom menu, ale určite ním potešíte nejedného svadobného hosťa. Klasickým príkladom je práve čokoládové fondue, často nahrádzané čokoládovou fontánou, ale keď chcete vyskúšať niečo iné, môžete do fondue zaradiť aj syry, ovocie, zeleninu či mäso s rôznymi dipmi alebo dressingami.

Fondue
Zdroj obrázku: www.lifealamodeblog.wordpress.com

Medzinárodná kuchyňa na svadobnom stole

Nie každý má možnosť ochutnať inú ako slovenskú kuchyňu, preto práve svadba ponúka priestor na experimenty v tomto smere. Navyše, ak je váš manžel alebo manželka inej kultúry, určite by ste mali zvoliť vhodnú kombináciu oboch kuchýň, aby si každá strana rodiny prišla na svoje a zároveň okúsila aj niečo nové. Práve medzinárodná kuchyňa na svadbe je ideálnym spojovacím článkom oboch rodín a kultúr, ktorý dokáže prelomiť bariéry aj v prípade väčších odlišností. Veď každá láska ide cez žalúdok :o).

Bude vás zaujímať: Čo všetko má vplyv na vaše svadobné menu

Ekologické potraviny aj na svadbe

Smutným faktom je, že slovenské poľnohospodárstvo ustupuje do úzadia, pretože skoro všetky potraviny sú dovážané zo zahraničia, pričom ani nie sú ekologicky šetrné voči prírode. Preto ak chcete, aby mali vaši hostia doslova zdravie na tanieri, skúste si vyhľadať vo svojom okolí miestnych farmárov, ktorí vám určite za prijateľnú cenu predajú svoje výrobky, z ktorých môžete vytvoriť zdravé a chutné svadobné menu.

Eco_Friendly_Food
Zdroj obrázku: www.trendhunter.com

Molekulárna gastronómia – novinka hodná experimentu

Zľakli ste sa nového pojmu? Nemusíte sa báť, nejde o nič hrozné. Molekulárna gastronómia je inovatívny spôsob prípravy jedál chemickými postupmi, ako je napríklad zmena skupenstva. Takýmto spôsobom prípravy jedál človek častokrát netuší, čo má na tanieri, až kým to neochutná, čo môže vzbudiť veľký záujem u vašich svadobných hostí. Preto neváhajte a vyskúšajte aspoň jeden chod vo vašom menu urobiť takýmto spôsobom.

Molecular_gastronomy
Zdroj obrázku: www.splice-bio.com

Doplnky k svadobnej torte

Aj keď svadba bez svadobnej torty by nebola svadbou, určite vyskúšajte aj iné sladké dobroty, ako mliečne koktaily, smoothies, chladené dezerty typu tiramissu, panna cotta či semifreda, moderné cup cakes či cake pops – lízatká na paličke a mnohé iné. Malé, milé, na pohľad lákavé a na jazyku lahodné svadobné sladkosti dotvoria celkovú atmosféru, keď sú navyše pekne naservírované na sladkom bufete či candy bare. Veď život si treba osladiť a práve svadba je na to ako stvorená. :o)