svadobna_torta_cipkovana

Svadobná torta je už roky symbolickým detailom siahajúcim svojím pôvodom až do antického Ríma. Samozrejme, zvyky sa časom vyvinuli (našťastie :o) ) a dnes ide o peknú tradíciu, ktorú do programu svojej svadby začleňuje mnoho párov, nakoľko poskytuje nielen symboliku – vzájomné delenie sa s blízkymi, ale aj príležitosť na pekné fotky. Tradíciu krájania svadobnej torty na svadbe nevynechávajú ani zarytí odporcovia tradičných programov, nakoľko nejde o nič vtieravé či nepríjemné.

poschodova_torta_s_cukrovymi_kvetmi
Zdroj obrázku: www.luzangela.es

A ako vlastne krájať svadobnú tortu, aby to celé vyznelo pekne nielen na fotkách, ale ja v realite a na videu? Tu je niekoľko detailov, ktoré je vhodné poznať vopred.

Čo s dekoráciami pri krájaní torty?

Nakoľko ide o skutočnú čerešničku na svadobnej oslave, svadobná torta je zdobená až na úroveň umeleckého diela. Teda často nie málo. Preto skôr ako do nej zarežete tak naozaj prvý krát, odzbrojte ju. Nejedlé časti pred krájaním musia preč. Dajte na ne pripraviť separátny tanierik, misku, krabicu a určite si ich uchytenie vopred naštudujte, aby ste nedávali dole zbytočne priveľa.

svadobna_torta_na_podstavcoch

Trvácne ozdoby ako personalizované postavičky, iniciály a podobne, si môžete nechať na pamiatku, so stuhami a živými kvetmi už nespravíte nič.

Čítajte aj: Svadobná torta v modernom ponímaní 

Prvý rez do svadobnej torty

Hoci si myslíte, že ste v krájaní torty profík – veď na narodeninových či iných oslavách to zvládate s prehľadom, predsa len sa pred krájaním niekoľkoposchodovej svadobnej krásavice radšej poraďte s cukrárkou. Nechcete predsa pokaziť celú tú parádu len kvôli tomu, že ste neodhadli situáciu s vnútornými výstužami či vonkajším dekorovaním. Viacposchodové torty totiž zvyknú byť vystužené kvôli stabilite, niektoré sú na medzitáckach, stĺpikoch a iných dôkladne zamaskovaných armatúrach, o ktorých vie len ich autor. Tušiť o nich vopred je preto viac ako vhodné, nakoľko zlomiť nôž na prvom reze nie je práve najpozitívnejší čin (hoci aj to sa nám už reálne stalo a zvládli sme :o)).

svadobna_torta_cokolvadova_biela

Vhodné je tiež nekrájať celých 5 poschodí jedným rezom. Aj symbolické načatie postačuje symbolicky z jedného poschodia. Ak si krájaním nie ste istí, nechajte si asistovať skúsenejším čašníkom. Napokon, na vás je len prvý rez (alebo minimálne pózovanie na fotku), ostatné mu s prehľadom môžete posunúť.

Ako mať z krájania torty najlepšie fotky?

Najskôr to vyskúšajte na neostro :o). Teda bez odzbrojenia dekorácií. Jednoducho sa len tvárte, že krájate, no pritom pózujte pre všetkých fotenia chtivých divákov. Aj pre fotografov je krájanie torty jedným z najobľúbenejších šotov. Preto si vopred vzájomne odkomunikujte vaše predstavy a očakávania. Detaily, nasvietenie, špeciálne efekty či nôž a lopatka s iniciálami alebo skôr reportáž od príchodu torty, doprskania ohňostroja, až po kŕmenie sa. Rozobraté na drobné, krájanie svadobnej torty je celá procedúra vyžadujúca si aspoň minimálny scenár. Predsa len, svadobné pasáže vrátane tejto sa dosť ťažko opakujú kvôli opätovnému foteniu.

Bude vás zaujímať: Nahá svadobná torta zvon aj zdnu

svadobna_torta_cipkovana
Zdroj obrázku: www.hitched.com

Servírovanie torty hosťom

Prvý odkrojený kúsok svadobnej toty zvykne patriť mladomanželom, ktorí sa ním vzájomne nakŕmia. Následne ponúknu rodičov a celú svadobnú skupinu.

Niektoré tradície hovoria, že 1. poschodie je potrebné odložiť (zamraziť) na krstiny, ktoré sa v minulosti očakávali v dohľadnej dobe po svadbe. Aj dnes je mrazenie torty stále aktuálne. Ak aj nie pre oslavu bábätka, tak prvého spoločného výročia, Valentína, Silvestra alebo inej príležitosti. Svadobná torta sa kedysi rovnako ako dnes zvykla rozkrájať do výslužiek, prípadne poslať hosťom, ktorí sa nemohli svadby zúčastniť.

svadobna_torta_s_kvetmi

Rovnako vhodné je mať jednu hlavnú tortu na rozkrájanie počas večera a ostatné, darované (ktorých je väčšinou viac než dosť) rozdeliť do vopred pripravených krabičiek na darovanie.

Alebo máte iné tipy na zefektívnenie krájania torty na svadbe? Dajte nám vedieť v KOMENTÁROCH. Aj my sa radi priučíme.