Kvalitná čokoláda
Dávno už vieme, že kvalitná čokoláda vôbec nemusí byť nezdravým receptom a že si ňou dokonca dokážeme zdravo spríjemniť život aj každý deň. Problém je však v selekcii a výbere toho pravého orechového, vzhľadom na fakt, že väčšina komerčných čokolád obsahuje viac cukru ako skutočného kakaa. Aj preto sa pozrieme na to, ako si dobre vybrať a dopriať si skutočný čokoládový zážitok.
Čokoládová kvalitka pre skutočný zážitok
Bohužiaľ pri výbere čokolády obal často klame. A tak si určite dajte námahu a pozrite sa na zloženie. Ak je na prvom mieste cukor a nie kakaová hmota, ktorej obsah by mal byť aspoň 60% , tak to nemôžeme označiť ako zdravé. Avšak vedeli ste napríklad, že tu máme aj slovenské čokoládovne, ktoré produkujú super kvalitnú čokoládu z top kakaa Fino de Aroma, ktorého je len 7 % produkcie ročne? Aj keď je čokoláda označovaná ako horká, tak v realite chutí veľmi lahodne a napríklad v kombinácii s orechmi sa môže stať vhodným každodenným snackom.
Hlavná finta je totiž v tom, že okrem kakaovej hmoty, ktorá je zdrojom minerálov a vitamínov, nám ide práve o zloženie makronutrientov. Ak totiž máme 80% + čokoládu, tak v nej nájdeme skoro samé zdravé tuky a minimum cukru. Tak sa nám nezdvihne cukor v krvi, nevylúči inzulín a vôbec nepriberieme.
Sladké gastro trendy osláv a svadieb
Chcete byť in, nasledovať modernú gastronómiu a ponúknuť zážitkové dezerty? Tak asi budete musieť zabudnúť na klasické krémové a veľké koláče a orientovať sa skôr na široký výber mini chuťoviek, minikoláčikov alebo obľúbené čokoládové fontány. V tomto smere sú veľmi trendové aj na mieru vyhotovené čokoládové pralinky, ktoré sa dajú dobre uskladniť a v horúcich letných mesiacoch podávať chladné.
Ďalšou skvelou možnosťou sú raw dezerty, ktoré sú veľmi rýchle na prípravu a ponúknu tak nevšedný zážitok z nových čerstvých chutí. Predstavte si napríklad, ako sa zatvári a aký zážitok bude mať vaša stará mama, keď sa dozvie, že tá super čokoládová plnka je z avokáda a pravého kakaa…
Čokoládové svadobné torty a zaujímavé kombinácie
Možno to bude znieť od výživového poradcu ako paradox, ale kľudne vám doprajem čokoládu s pravou šľahačkou. Tu totiž nejde vôbec o kalórie, ale skôr o cukor, ktorý má úplne iný vplyv na priberanie ako napríklad tuk so šľahačky. A tak pokiaľ si vašu šľahačku neosladíte a spoľahnete sa na prirodzenú sladkosť ovocia, kakaa, vanilky, či škorice tak si dokáže dať spraviť naozaj zdravú tortu, ktorá nikoho nezaťaží. Skvelé sú kombinácie čokolády s orechmi, pričom vynikajú mandle alebo kokos. Vyskúšajte sa pohrať s kombináciou kokosu, pravej čokolády, masla a sekaných mandlí a vytvorte skutočne šťavnatú piškótu. Ďalšou výhodou čokolády je možnosť práce so zahrievaním, kedy vôbec nestráca na hodnote a dokážete si tak skvelo pomôcť pri zaujímavých dekoráciách.
Najjednoduchší dezert, ktorý nikdy nesklame
Ak sa už dostávate do svadobného stresu s obavou reakcie hostí na svadobné menu, nezúfajte. V podstate ak si vyberiete kvalitnú čokoládu do vašej fontány a doplníte ju lahodnou kávou, čo vôbec nie je samozrejmosť v tradičných prevádzkach, tak máte vyhrané…Okrem ženskej posádky svadby, ktorá sa vyteší v namáčaní rôznych typov ovocia, či natrhaných palaciniek, potešíte aj mužskú časť, ktorá si tam bez problémov nad ránom osladí aj svoj brandy drink, či nejakú tú divinu z bufetového menu.