Svadobné menu - syrová misa

Vybrať správne menu na svadbu nebýva vždy jednoduché. Vyhovieť mamám, ktoré sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, babkám, ktoré si potrpia na tradície, deťom a bábätkám s ľahkou stravou či priateľkám závislým na diétach, vás môže niekedy celkom statočne potrápiť. Pokiaľ neplánujete umožniť každému zo 100-člennej svadobnej skupiny individuálny výber á la carte, čo určite nie je to najoptimálnejšie riešenie, skúste sa na celú záležitosť výberu svadobného menu pozrieť s nadhľadom.

Svadobné menu - syrová misa
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Svadobné menu – ako na to?

Svadobné menu zo sezónnych surovín

Stavte na sezónnosť. Príroda najlepšie vie, čo kedy najlepšie trávi a žalúdky zúčastnených tiež dajú za pravdu.

Ľahkosť vo svadobnom menu

Striedmosť a ľahkosť v stravovaní nie je na škodu, hlavne pokiaľ ide o chodovo bohaté svadobné menu. Po ťažkom predjedle ťažko padne aj polievka, nie to ešte niečo viac.

Menej je viac – aj v menu na svadbu

Menšie porcie namiesto obrovských umožnia hosťom ochutnať z viacerých dobrôt. Menej chodov namiesto jedenia každú hodinu zas prežiť svadbu bez zdravotných ťažkostí.

Za jednoduchosť v menu na svadbu

V závislosti od skupiny stavte radšej na jednoduchšie jedlá ako na prekombinované špeciality, ktorých sa hostia budú skôr obávať ako sa z nich tešiť. Neznamená to, že vaše svadobné menu musí zostať pri rezni so šalátom, no rôzne exotické jedlá sa skôr ujmú na polnočnom bufete ako v podaní hlavného chodu.

Vhodné kombinácie svadobného menu

Netradičné kombinácie tiež umiestnite radšej tam, kde je výber voľný. Experimentátori si prídu na svoje a konzervatívci nebudú nútení skúšať neznáme.

Viac možností svadobného menu

Pokiaľ túžite dať hosťom svadobné menu na výber, zvážte vopred, čo všetko to obnáša. Servírovať viac rôznych druhov hlavného menu je vhodné vopred naplánovať, aby sa nestalo, že jedného bude málo a druhé zostane v komplet zostave. Požiadajte hostí o výber vopred, aby ste nemuseli platiť obe jedlá v plnom počte a aby sa aj dodávateľ vedel zariadiť k spokojnosti hostí.

Baby friendly svadobné menu

Ťažké jedlá nie sú vhodné pre malé deti a nebudú z nich mať radosť ani ich rodičia. Detská porcia svadobného menu vyrieši veľkosť, nie stráviteľnosť, preto pokiaľ to možnosti dovoľujú, čo by v solídnom podniku mali, objednajte detičkám niečo jednoduchšie, čo ich brušká viac poteší ako zaťaží.

Vegetariáni a diéty na svadbe

Je vhodné sa pred svadbou hostí opýtať, či nepotrebujú špeciálnu diétu. Byť hladní celú noc nie je práve ideálny stav na zábavu. A odrieknuť svadbu kvôli svadobnému menu by tiež bola škoda.

Náboženské tradície versus svadobné menu

Rešpektovanie požiadaviek prívržencov náboženských tradícií je tiež slušné. Ide predsa o spokojnosť vašich hostí a uctiť si ich tým, že na ich preferencie beriete ohľad a prispôsobíte im svadobné menu, je zdvorilé gesto, na ktoré sa nezabúda.

Svadobné menu - dezerty
Zdroj obrázku: www.impuls.sk
Svadobné menu - čoko dezerty
Zdroj obrázku: www.impuls.sk

Rátať s menu aj pre organizačný team?

Skupina ľudí zastrešujúca vašu svadobnú hostinu, ktorá sa stará o vaše pohodlie od rána do rána, by mala mať vyčlenený stôl, kde si zloží veci a v rámci možností aj kosti :o). Do akej miery ich pohostíte, je čisto vaše rozhodnutie. Pokiaľ však so svadobným menu pre nich nerátate, informujte ich o tom včas a vyčleňte im čas, kedy sa môžu ísť občerstviť mimo. Predsa len, aj oni sú len ľudia a pri x-hodinovom výdaji potrebujú nejakú energiu aj prijať.

Bufetový výber svadobného menu

Tu sa so svadobným menu môžete vyšantiť do sýtosti. Pokiaľ chcete ukázať hosťom tradíciu slovenskej kuchyne alebo staviť na niečo medzinárodné, prímorské, kontinentálne či exotické, slávnostný raut je to pravé miesto.

Už viete, čo sa bude podávať na vašej svadbe? Verím, že výber vášho svadobného menu prebehne bez starostí a vaši hostia si ho vychutnajú spolu  s vami.