Alebo ako sa obliecť a cítiť sa sama sebou

O farebnej typológii sa už popísalo kopu strán, no pri pohľade do ulíc často kvitne len príroda, oblečenie nie vždy. Čím to je, že teória sa ťažko aplikuje do praxe?

Keď som s farebnou typológiou začínala, tiež som si kládla túto otázku. A práve hľadanie odpovede na ňu mi pomohlo zvoliť úplne iný prístup k celej problematike farebnosti oblečenia. Po jeho vyskúšaní na viacerých dámach si dovolím tvrdiť, že funguje. A bude mi cťou naučiť kvitnúť aj vás.

Farebná typológia od začiatku

Ale naozaj len v skratke. Farby dokážu zmeniť svet, aj ten náš. Farbami vieme nie len úplne zmeniť dojem, akým pôsobíme a farby a čokoľvek, čo si dáme na seba, vplývajú rôznym spôsobom na naše rozpoloženie a nálady. Aj naše vnútorné kvality môžeme podporiť aj takým jednoduchým trikom, ako sú vhodne zvolené farby a ich kombinácie.

V niektorých odtieňoch pôsobíme pokojne, umiernene, v iných dynamicky, v ďalších sviežo, mladistvo, ostatné nám pridávajú na veku a zvýrazňujú skúsenosti vryté do výzoru. Farby, ich odtiene a odrazy teda skutočne dokážu divy. Je teda potrebné, celé to správne uchopiť. Aby sme s nimi dokázali narábať tak, aby sme zo seba tie divy vyčarovali, nám slúži práve farebná typológia, ktorá poodhaľuje rúško tohto farebného tajomstva.

Farebná typológia zároveň dokáže vysvetliť, prečo niektoré veci zo šatníka nosíte rady a iné tam nedotknuto stoja v rade pre mole. Pritom je škoda hromadiť zbytočné veci odoberajúce energiu a zaberajúce priestor, navyše dodávajúce pocit, že v skrini nemáme nič poriadne. Rovnako chodiť bezhlavo po obchodoch a vytvárať si stresy pri nesprávnych vešiakoch, že v nich zase či stále nemajú nič pre nás. Aj tento problém vám pomôže vyriešiť poznanie vašej farebnosti.

Farebná typológia v oblečení, Štýlmejkerka Marcela

Poznať svoj farebný typ má svoje výhody

Hlavne praktické výhody. Lebo o teórii je zbytočné polemizovať zo všetkých strán, stále a dookola, pokiaľ ju správne neaplikujeme do každodenného života, ktorý nám má uľahčiť a spríjemniť.

„Už dlhšie som hľadala niečo, čo mi pomôže nájsť svoje farby a zlepšiť šatník, aby som nekupovala oblečenie zbytočne. Rada myslím ekonomicky aj ekologicky. Získala som presne to, čo som potrebovala. Odporúčam každému, kto sa chce cítiť dobre vo svojom oblečení, kto sa chce cítiť vo svojich farbách, žiariť. A najviac sa mi páči prístup – osobný a milý.“ – uviedla manažérka Tatiana (32).

Čo teda praktickým využívaním farieb prostredníctvom farebnej typológie získate?

  • Odhalí, čo vám pristane a v čom sa cítite príjemne a pohodlne
  • Podporí vašu jedinečnosť
  • Pomôže omladnúť – áno, farby a lom svetla dokážu zázraky aj bez skalpela
  • Prakticky naučí vhodne kombinovať
  • Ušetrí čas – v obchodoch, aj v skrini
  • Ušetrí miesto – s menším objemom spravíte väčší osoh
  • Ušetrí prostriedky – vhodným výberom a kombináciami zladíte všetko so všetkým aj v malom rozsahu

Správne aplikovaná farebná typológia vám umožní cítiť sa skvele vo vlastnom tele. Pritom vôbec nie je nevyhnutné nakupovať viac. Stačí kombinovať vhodne.

„Návšteva obchodov je zrazu oveľa jednoduchšia a skriňu som rýchlo a poriadne pretriedila. :) “ – s úsmevom konštatuje účastníčka farebnej typológie Petra.

Odporúčania stylistky Marcely Špalkovej

Farebná typológia v podaní štýl mejkerky

Nejde o žiadne škatuľkovanie do paletky základných farieb na báze pár teoretických poznatkov a prednášky. Práve naopak. Hľadanie vhodných farieb pre váš vizuál je časovo náročnejší proces, na ktorý využívam najpresnejšiu šatkovú metódu.

A samozrejme, potrebujem na to aj vašu aktívnu interakciu. Pri využívaní širokej palety odtieňov farieb dochádza k vzbudeniu vašej vlastnej vnímavosti a kreativity, čo je základom úspechu. Vcítiť sa do vlastnej kože, uvedomiť si, aké mám pri alebo v danej farbe pocity a čo mi robí dobre. Práve to vás budí z letargie, prebúdza vo vás ženskosť a umocňuje skvelý pocit z pekného looku. A presne o to mi ide. Neteoretizovať, ale naviesť vás na správnu cestu. Takú, na ktorej si samy budete vedieť vybrať to, čo vám najlepšie pristane, v čom sa pohodlne cítite a následne žiarite.

Aby sme sa správne rozumeli, hľadáme farby, ktoré s vami ladia dlhšiu fázu vášho života, nejde o módne výstrelky, na ktoré môžete po jednej sezóne zabudnúť. Práve v tom je prínos, ktorý dámy v každom veku oceňujú najviac.

„Farebnú typológiu by som opísala ako veľmi prijemné spestrenie sveta obliekania a vizáže. Odrazu sa na celé obliekanie pozerám z iného uhlu, iným pohľadom. Odporúčala by som ju každému, kto sa chce posunúť a cítiť sa lepšie, komfortnejšie. Páči sa mi, že mám pocit, že mi nikto nič nediktuje a ostávam sama sebou.“ – zhodnotila referentka Jarka  (53).

Čo na seba, nechajte si poradiť od stylistky Marcelky

Osobnú farebnú typológiu si môžete užiť na konzultácii alebo si ju môžete dopriať aj za zvýhodnenú cenu ako súčasť komplexných balíkov stylingových služieb.