Strih a ďalšie vlastnosti dokonalého obleku

Oblek, ktorý vám vydrží niekoľko rokov a sadne vám ako uliaty, to je predstava ako vyšitá. Presne tak. Oblek ušitý na mieru sa dostáva do povedomia všetkých moderných mužov. Návšteva takého krajčíra na Vás zapôsobí a stane sa obľúbenou činnosťou každého džentlmena. Zobrať miery a vybrať látky, ktoré sú najdôležitejším ukazovateľom kvality. Čistá prírodná bavlna z dvojitých vlákien/priadze je zárukou pevnosti a odolnosti. Špeciálne spracované materiály sa vyznačujú menšou krčivosťou a vyššou akosťou. Dobre vyzerajúci a zdravý výsledok, vďaka vzdušnému materiálu je nenahraditeľný.

oblek

Golier opticky upravuje krk, preto si musíte vybrať taký, ktorý Vám najlepšie priľahne ku krku. Rozlišujeme neformálne a klasické goliere. Pri klasických golieroch sa špičky zapínajú gombíkom. Golier menom „stojačik“ je určený výhradne do smokingu a viaže sa okolo neho motýlik. Golier, ktorý nebude nepríjemný na nosenie a neopotrebuje sa, pochádza z dielne šikovných krajčírov. Tí vyrábajú goliere tak, aby jeho vnútorná časť bola z rovnakého materiálu ako samotná košeľa. Tvorí ho niekoľko kusov bavlny pevne k sebe zašitých. Dôležitú úlohu hrajú aj výstuhy na golieroch. Zabezpečí sa tak jeho stály tvar. Existuje množstvo typov golierov ako je kent, žraločí golier, turn-down golier s ručne zdobenými špičkami atď.

Strihy košieľ sú rôzne a individuálne. Vyberá sa podľa obvodu krku, veľkosti a dĺžky rukávov či golieru. Momentálne sú v móde úzke „slim“ strihy, avšak komfortne voľná. Nezabudnite, že košeľa má byť vždy zapravená v oblekových nohaviciach. Rukávy môžu zo saka vyčnievať na max. 2 cm, manžeta tak zo saka vyčnieva na prijateľný centimeter. Ak si vyberiete elegantnejší strih obleku, dajte prednosť košele s manžetovými gombíkmi a dvojitými manžetami. Znakom luxusu sú monogramy, ktoré si dávajú vyšiť len naozajstný pedanti a milovníci perfekcionizmu.

Bude vás zaujímať:

Gentleman v úlohe vysnívaného ženícha 1. – Oblek na mieru pre ženícha

Gentleman v úlohe vysnívaného ženícha 2. – Svadobné doplnky pre ženícha

Pri skúšaní nohavíc si obujte topánky, aby pri vzpriamenej postave siahala dĺžka nohavíc po začiatok opätku topánok. Najhoršie faux-pas sa môže prihodiť tomu, kto skombinuje rozťahané a priveľké nohavice s úzkym sakom, rovnako aj tomu, kto má na zadnej strane nohavíc vrecko s gombíkom a nechá ho rozopnuté.

Pozrime sa na vánok minulosti: Frak, smoking, žaket

Frak predstavuje najslávnejšie oblečenie, pozostávajúce z čierneho jednoradového fraku s lesklými chlopňami, ktorý sa nikdy nezapína. Nohavice obsahujú lampasy bez manžiet, s vysokým pásom, slúžiacim na pripínanie trakov. Vesta z ripsu či piké má „V“ tvar skrýva elegantnú bielu košeľu s náprsnou časťou. Krk ženícha zdobí jedine biely motýlik, ladiaci s vestou. Predĺženú zadnú časť fraku treba udržiavať rovnú, pretože pri neopatrnom prisadnutí jeho cíp sa nenávratne pokrčí a naruší tak celkový dojem.

Ďalšou typickou voľbou sa stáva čierny alebo modro-čierny smoking osobitého strihu s často sa objavujúcou šerpou, spájajúcou v sebe estetickú a dekoračnú funkciu. Farba šerpy sa zhoduje s farbou motýlika, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou smokingu.

Žaket prichádza po fraku a smokingu ako osviežujúci závan novôt. Čierne, či antracitové sako so šikmo zastrihnutými koncami sú sa kombinuje s formálnym askotom, čiže neobvykle uviazanou častou alebo tiež s tzv. frakovým golierom.

Kontaktujte Mateja a Ondreja

Údaje označené * sú povinné

Snažíme sa zabrániť spamu. Prosíme, napíšte výsledok:

Poskytnutím Vašej e-mailovej adresy súhlasíte s jej použitím na reklamné účely Družička.sk - na zasielanie Newslettera, prípadne noviniek. Viac informácií o bezpečnosti údajov nájdete tu

Svoj súhlas môžete, samozrejme, kedykoľvek odvolať.