olejova_masaz_na_vlasy

Aj vám sa po lete stáva, že máte vlasy ako suchá tráva? :o) Leto je každopádne skvelým obdobím, no nakoľko každá minca má 2 strany, aj letné horúčavy po sebe zanechávajú spúšť. A to nielen v záhradkách, ale aj na našej pokožke a vlasoch. A kým si počas leta užívame slnečné lúče, prímorský vietor vo vlasoch a slnko na tvári, po lete prídeme na to, čo všetko na nás tieto slasti napáchali. Aby sme sa teda do novej plesovej sezóny dostali do správneho ladenia, tu je niekoľko trikov na obnovenie fazóny, tentokrát vlasovej.

regeneracia_vlasov
Zdroj obrázku: www.juicingforhealth.com

Regenerácia vlasov po lete

Vlasy sú po lete vysušené, nakoľko vplyv slnka a vody pôsobí na ne ako 3 %-ný peroxid vodíka, čo si nie vždy uvedomujeme, a tak sa prechádzame po pláži bez pokrývky hlavy alebo kúpeme v mori či bazéne po korienky vlasov a regenerovať nás ani nenapadne, veď v lete naozaj nie je kedy. Po takomto záťahu je teda prirodzené, že farba vybledne, lesk sa stratí a vlasy pôsobia viac než mdlo a bez života, navyše strácajú formu a tvar a urobiť s nimi čokoľvek poriadne je takmer nemožné. Vysušené, lámavé, rozstrapkané končeky a nehovoriac o ich vnútornom rozpoložení a zložení, takéto vlasy zaručene potrebujú zregenerovať a hydratovať. Ako teda na regeneráciu vlasov po letnej morskej soľnej sprche?

Čítajte aj: Jesenné upratovanie á la hĺbkové čistenie pleti 

Vyskúšané, preverené a často aj zákazníčkami darované tipy od našej Ivky sú nasledovné:

ako_hydratovat_vlasy
Zdroj obrázku: www.hair-balm.com

1. Vlasové masky

Tentokrát nejde o zamaskovanie nedostatkov, ale o ich nápravu. Vlasové masky  pôsobia ako balzam na vetrom ošľahané vlasy, ktoré priam prahnú po vitamínovej bombe. Masky aplikujeme vždy po umytí vlasov, na uterákom osušené vlasy a necháme pôsobiť cca 30 minút, následne opláchneme teplou vodou, no vlasy už neumývame šampónom. Masky sú časovo menej náročné, no aj tak je vhodné vyhradiť si na ich aplikáciu dostatok času, nakoľko vlasy po maske budú nielen inak vyzerať, ale sa inak aj správať. Môžu byť hladšie, kĺzavejšie a teda menej vhodné na okamžitú náročnú úpravu. Veď po dodaní toľkej šťavy si zrazu plné energie budú chcieť robiť svoje :o).

Bude vás zaujímať: Ako sa starať o pleť na jeseň?

Home-made tip alebo recept z domácej kuchyne, pokiaľ je stav už súrny a vy doma žiadnu vlasovú masku nemáte. Zmiešajte vaječný žĺtok a olivový olej v pomere 1:1 a aplikujte na vlasy. Po pol hodine sa vám poďakujú :o).

maska_na_vlasy
Zdroj obrázku: www.a1.ro

2. Zábaly na vlasy

Kým na masku vám postačilo 30 minút, na vlasový zábal si vyhraďte aj 2 hodiny. Zábaly na vlasy majú totiž za cieľ pôsobiť hlbšie a dôkladnejšie, preto si vyžadujú čas. Pri aplikácii zábalu vlasy zabalíme do igelitovej čiapky a následne do uteráka, aby sme to celé udržali v teple. Ak si teda s takýmto turbanom sadnete k horiacemu krbu s knihou v ruke a čajom po ruke, je to ideálny stav. Ak krb nemáte, postačí aj izbová teplota (a ostatná ľubovoľná výbava na doplnkovú činnosť :o)). Po prečítaní knihy alebo jej časti a doplnení tekutín či endorfínov, ale určite aspoň po 2 hodinách, môžete zábal odstrániť a vlasy opláchnuť teplou vodou. Výsledkom budete prekvapená nielen na pohľad a dotyk, ale aj na pocit :o).

Home-made tip – tentokrát si vystačíte bez vajíčka, len s olivovým olejom. Zahrejte ho na primeranú teplotu, aplikujte na vlasy, zabaľte do igelitu, uteráku a užívajte si slastný pocit teplúčka od korienkov vlasov.

zabal_na_vlasy
Zdroj obrázku: www.shelookbook.com

3. Olej na vlasy v hlavnej úlohe

Znie to ako paradox – načo mastiť vlasy, keď väčšinou s ich mastnotou bojujeme, no je to ako so všetkým – s mierou k rovnováhe. Aj nedostatok tukov v tele dokáže spraviť neporiadok a rovnako tak aj nadmerne odmasťovaná pokožka hlavy produkuje ešte viac mazu, ktorý v určitej dávke predsa len potrebuje na správne fungovanie. Na olejové kúry sú vhodné olejové peny a produkty s arganovým a jojobovým olejom. A taká olejová masáž u dobrého maséra je balzam nielen na vlasy, ale aj na dušu. Ak ste ešte neskúšali, teraz je ten správny čas. Je to nielen jesenná lahôdka. Pri takejto masáži sa na pokožku hlavy nanáša horúci arganový olej, pričom sa okrem hlavy masíruje aj šija a ruky. Po hodinke prekrvovania sa živiny dostanú nielen k vlasovým cibuľkám, olej vlasy zároveň zjemní a vyživí. A vy a budete cítiť ako znovuzrodená.

Čítajte aj: Jesenná zmena starostlivosti o pleť 

olej_na_vlasy
Zdroj obrázku: www.hair-balm.com

Samozrejme takúto masáž si naplánujte radšej na večer alebo deň, kedy už nikam nepôjdete a nebudete robiť nič namáhavé. Len tak si ju vychutnáte naplno a účinky budú maximálne.

olejova_masaz_na_vlasy
Zdroj obrázku: www.yelp.com

No a po takejto regenerácii si môžete dovoliť aj farbenie či melírovanie, ak ste naň celé leto čakali. Veď slniečko už nie je také silné, aby uškodilo farbe a posunulo ju o stupienok svetlejšie.

Ak máte svoje tipy na regeneráciu vlasov po lete, dajte nám vedieť v komentároch. Radi sa priučíme a vyskúšame niečo nové i my :o).

Autor: Ivana Antolová